Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
29/10/2021 - Aanwinsten - Brugge

Op 20 oktober 2021 werden in München aan het Belgische Rijksarchief enkele middeleeuwse oorkonden overhandigd, afkomstig uit de in 1914 verwoeste abdij van Mesen. Deze teruggave draagt bij tot de reconstructie van één van de rijkste middeleeuwse kloosterarchieven van het land. De afgelopen 100 jaar slaagde het Rijksarchief erin samen met het stadsarchief Ieper – om ongeveer 1/5de van het abdijarchief te recupereren. Alle documenten worden in het Rijksarchief Brugge bewaard. Het merendeel is ondertussen gerestaureerd en raadpleegbaar voor onderzoek. Het Rijksarchief hoopt dat er in de toekomst nog meer archiefstukken uit Mesen hun weg naar België zullen terugvinden.

29/10/2021 - Archiefbeheer - Restauratie - Luik

De overstromingen van juli 2021 richtten grote schade toe aan ons erfgoed, waaronder ook aan archiefbestanden. Heel wat archieven van gemeenten, parochies en andere overheids- en privéinstellingen werden zwaar getroffen. Een stuk van het geheugen en de geschiedenis van een regio ging daarbij voorgoed verloren. De Koning Boudewijnstichting heeft een Schenkerskring “Erfgoed Overstromingen” geopend om bij te dragen tot de redding van ons erfgoed.  

28/10/2021 - Restauratie - Digitalisering - Gent - ARA

Het vervolgverhaal over de Gentse charters heeft sinds kort een nieuwe aflevering. Benieuwd naar de laatste update over het wel en wee van één van de kroonjuwelen van het Rijksarchief?

Deze virtuele tentoonstelling wil een blik werpen op de stand van het onderzoek in het kader van het project “Resolutie-Metissen” en de voornaamste archiefbronnen tonen waarmee de onderzoekers aan de slag gaan. Zo wil het onderzoeksteam bijdragen tot een grotere bewustwording rond deze miskende geschiedenis en bovenal recht doen aan de erkenningsstrijd van de metissen en de individuele en collectieve acties die hieraan hebben bijgedragen.

De 1500 glasnegatieven van Studio Gilles, een fotografenfamilie die over verschillende generaties heen talrijke inwoners van Namen over de vloer had, vormen een archivalisch pareltje. De meestal anonieme portretten zijn nu gedigitaliseerd én sinds kort online raadpleegbaar.  

Op dinsdag 19 oktober 2021 vond de officiële heropening plaats van het Rijksarchief in Antwerpen. De Regie der Gebouwen voerde de afgelopen jaren grondige renovatie- en uitbreidingswerken uit in dit prachtige belle époquegebouw, dat dateert uit 1905-1906. Bezoekers kunnen er sinds april dit jaar (op afspraak) talrijke archiefbestanden van de stad, de regio en de provincie Antwerpen raadplegen.

18/10/2021
Bronnengids voor de geschiedenis van de kolonisatie
18/10/2021 - Publicaties - Luik

De Revue d’Histoire liégeoise, een gloednieuw tijdschrift, is een publicatie van geschiedkundige aard over de regio Luik – zowel het grondgebied van het voormalige prinsbisdom als dat van de huidig provincie – over alle periodes heen, maar met een bijzondere focus op de hedendaagse tijd. Hoofddoel is om kwalitatieve artikels te brengen en het publiek op de hoogte te houden van publicaties, verhandelingen, (wetenschappelijke) evenementen, … over de geschiedenis van Luik.

13/10/2021 - Publicaties - Bergen

De onuitgegeven kroniek van de bedel van de Sint-Germanuskapittelkerk van Bergen en de kronieken van de kloosters van de annuntiaten, de karmelietessen en de visitandinnen dompelen je als lezer onder in gebeurtenissen die Bergen hebben getekend in de 17de en 18de eeuw. De manuscripten werden getranscribeerd en van context voorzien in een boek dat op 1 december 2021 van de persen zal rollen.

Afgelopen zomer werden in het Algemeen Rijksarchief in het kader van het BRAIN 2.0-onderzoeksproject NaPol-Intel 30.000 scans gemaakt van het archief van de Belgische Rijkswacht. Dit uitzonderlijk archiefbestand werpt nieuw licht op de geschiedenis van België in de jaren 1950-1970 en op 30 jaar politieke en militante acties. Ontdek wat de Belgische samenleving in het verleden verontrust heeft!   

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement