Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het project Lokaal Archief Wallonië zag het licht in 2010, maar blijft crescendo gaan qua productiviteit. Intussen telt dit project ruim 100 (!) partners. “Ambulante” archivarissen helpen archiefvormers bij archiefselectie, voorzien opleidingen, geven advies inzake documentbeheer, ...

18/01/2022 - Onderzoek - Divers - ARA
België versus Marx - Verborgen schatten in de ‘vreemdelingendossiers’

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan twee miljoen individuele 'vreemdelingendossiers', in totaal goed voor meer dan 7 (!) strekkende km archief. De dossiers bevatten een schat aan informatie, zowel voor genealogische opzoekingen als voor de migratiegeschiedenis van België. Het Rijksarchief zet zijn expertise inzake migratiegeschiedenis met deze video in voor het Belmihiss-project (Belgian Migration History for Secondary Schools). Dit BRAIN.be-project ontwikkelt een digitaal lessenpakket voor geschiedenislessen waarin sleutelbegrippen uit de 19de-eeuwse migratiegeschiedenis worden toegelicht. En wie 19de-eeuwse 'vreemdelingendossiers' doorploegt, komt bekende namen tegen...

17/01/2022 - Archiefbeheer - Divers
Vertragingen in de levering van bewaringsmateriaal

Door de gezondheidscrisis en de krappe papiermarkt kampen we momenteel met abnormaal lange leveringstermijnen voor zuurvrije archiefomslagen en -dozen. We doen er alles aan om onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn. Met onze excuses voor het ongemak.

17/01/2022 - Divers - ARA
Help mee remissiebrieven te ontsluiten! - Teaser webinar PARDONS-project

Het Rijksarchief bewaart duizenden remissiebrieven waarmee de vorst in de vroegmoderne periode gratie verleende aan daders van ernstige misdrijven. Via de storytelling van de aanvrager krijg je een fascinerende inkijk in het dagelijks leven tijdens het ancien régime. Je voelt je als lezer de spreekwoordelijke vlieg op de muur. De verhalen in deze remissiebrieven bieden bovendien waardevolle, vaak unieke informatie over lokale en familiegeschiedenis. Zin om de remissiebrieven te helpen ontsluiten? Maak op dinsdagavond 22 februari 2022 kennis met het project tijdens een eerste online teaser webinar

13/01/2022 - Evenementen - Leuven
Workshops in Rijksarchief Leuven - Graven in middeleeuwse en vroegmoderne bronnen van het Rijksarchief

Het bronnenmateriaal dat in het Rijksarchief bewaard wordt, bevat een schat aan informatie voor genealogisch en (lokaal) historisch onderzoek. Na het succes van een eerste lessenreeks over 19de-eeuws archief in 2018-2019 gaan we nu aan de slag met materiaal van vóór de Franse Revolutie. Daarbij komen heel wat documenten aan bod die al online beschikbaar zijn. Tijdens de workshops, georganiseerd door het Rijksarchief en Histories, geeft een medewerker van het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van het bronnentype in kwestie. Hoe ontstonden de documenten en wat is de historische context waarmee je rekening moet houden? Welke informatie bevatten deze bronnen? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kan je het bronnenmateriaal zelf doornemen.

Decennialang verzamelde de Rijkswacht een massa informatie over kringen die als subversief werden bestempeld en over andere bedreigingen van de openbare orde. Het archief van de Hoofddirectie van de Operaties (HDO), de dienst die deze toezichtstaak coördineerde, weerspiegelt de bezorgdheden inzake openbare veiligheid tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw. Dit archief werd geïnventariseerd in het kader van het BRAIN 2.0-project NaPol-Intel en is nu raadpleegbaar in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief. Het vormt een aanvulling op de archieven van het Rijksarchief die eind 2021 geïntegreerd werden in onze online zoekrobot.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke ‘oorlogsschadedossiers'. Die van de Directie Hasselt zijn nu ontsloten en online doorzoekbaar.

Twee recente inventarissen maken nieuw onderzoek mogelijk naar de sociaaleconomische geschiedenis van Blankenberge en Damme en hun respectievelijke deelgemeenten in de 18de, maar vooral in de 19de en 20ste eeuw.

11/01/2022

Archieven van hoven en rechtbanken kunnen slechts onder bepaalde voorwaarden worden geraadpleegd. Voor de raadpleging van de archieven van de voormalige militaire rechtscolleges met betrekking tot de repressieperiode (bestraffing van collaboratie) is de toestemming vereist van het College van procureurs-generaal.

20/12/2021 - Onderzoek - Divers - Eupen
Wist je dat ... Vitus Sproten de Excellent Thesis Award 2021 won?

De Universiteit van Luxemburg kende aan Vitus Sproten, archivaris in het Rijksarchief Eupen, de Excellent Thesis Award 2021 toe. Zijn doctoraatsverhandeling gaat over de vrije radio’s in Nederland, België en Noordrijn-Westfalen (1975-1990). Vitus geeft zelf tekst en uitleg!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement