Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Goed anderhalf jaar geleden ging het project ‘De Archiefploegen Financiën’ van start. Drie archiefploegen van telkens twee medewerkers zijn volop bezig met de arbeidsintensieve selectie, materiële bewerking, inventarisatie en overbrenging van archieven van de Federale Overheidsdienst Financiën naar het Rijksarchief. Hoog tijd voor een update!

Fotoalbums over de officiële bezoeken van koning Boudewijn en koningin Fabiola in binnen- en buitenland (1951-1983)

Op 5 december 2014 overleed koningin Fabiola. Ze werd op 11 juni 1928 in Madrid geboren als Fabiola de Mora y Aragon. Door haar huwelijk op 15 december 1960 met Koning Boudewijn werd ze de vijfde koningin van België. Als echtgenote van het staatshoofd en ook na het overlijden van haar echtgenoot in 1993 vervulde ze ontelbare officiële activiteiten ten dienste van het land, voornamelijk in de sociale en culturele sector. De rijke fotocollectie van het Archief van het Koninklijk Paleis geeft hier een mooi beeld van, met o.m. talrijke fotoalbums over de officiële bezoeken van koning Boudewijn en koningin Fabiola in binnen- en buitenland (1951-1983). 

Bekijk op Facebook de foto’s van koninklijke bezoeken aan Brugge, Wemmel en Jolimont.

In 2012 viel het doek over de Rijksnormaalschool van Lier. Opgericht in 1817 ging het om het oudste openbare opleidingsinstituut voor onderwijzers in België. De inventaris van het archief van de Rijksnormaalschool van Lier, verschenen in november 2014, leent zich voor de studie van de historische pedagogiek, maar ook voor genealogisch en/of prosopografisch onderzoek.

Het Rijksarchief te Namen telt heel wat archieven van onderwijsinstellingen in zijn collectie. Met de publicatie van de inventaris van de archieven van de Rijksmiddenscholen van Namen is opnieuw een belangrijke stap gezet in de ontsluiting van deze onderwijsarchieven.

Hoe functioneerden de Belgische gevangenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het is een onderwerp waarnaar nog maar weinig onderzoek is gebeurd. Met de publicatie in november 2014 van de inventaris van de archieven van de Duitse afdeling van de strafinrichting van Merksplas kan daar verandering in komen!

05/12/2014 - Evenementen - Divers - Gent

In 2008 dook in een bestand van het Rijksarchief te Gent het boek van Sinterklaas op: een primeur voor het Rijksarchief! In 2014 werd in het oud archief van de Gentse Sint-Niklaaskerk dan weer een tekening van de Heilige Man teruggevonden.

Ieder jaar op 6 december komt Sinterklaas langs bij alle brave kinderen. Maar wat in oorlogstijd? De Belgische bevolking had tijdens de Eerste Wereldoorlog honger en het gebrek aan kledij, luiers, geneesmiddelen, enz.  was groot. In de provincie Luxemburg bracht de goedheilig man voor de kinderen gelukkig klompen, en soms zelfs speel- of snoepgoed.

Het archief van het Koninklijk Atheneum van Berchem, bewaard in het Rijksarchief te Antwerpen (Beveren), is geïnventariseerd en open voor onderzoek. Een ideale bron voor genealogisch of prosopografisch onderzoek!

In oktober 2014 verscheen het Répertoire prosopographique du personnel du bailliage de Tournai-Tournaisis (1383-1598). Ook volgende werken over Doornik en omgeving verschenen in 2014: de inventaris van de archieven van de Dienst Openbare Werken van de stad Doornik (1817) 1830-1945; en een archiefgids m.b.t. de regionale en plaatselijke overheidsinstellingen in Henegouwen en het Doornikse tijdens het ancien régime.

In november 2006 verwierf het Rijksarchief een aantal perkamenten en papieren kopieën met akten over familiebezittingen in verschillende dorpen in de buurt van Ciney. Naast Ciney zelf gaat het over Sovet, Biron, Halloy, Braibant en Achêne. Een aantal akten hebben betrekking op bezittingen gelegen in de wijk Outremeuse te Luik. De inventaris kan geraadpleegd worden in de leeszaal en zal in 2015 gepubliceerd worden.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement