Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
26/02/2018 - Digitalisering - CegeSoma

In oorlogstijd is de radio een bijzonder doeltreffend communicatiemiddel. Dankzij de radio vernamen de Belgen dagelijks nieuws over het front, beluisterden ze officiële of clandestiene toespraken, versleutelde berichten en propaganda-uitzendingen. Vele families hebben nog herinneringen aan de avonden die ze samen aan het radiotoestel doorbrachten. Radio was een ideaal middel om te informeren en te overtuigen, zowel voor de geallieerden als voor de bezetter. In de leeszaal van het CegeSoma kan je vandaag opnieuw luisteren naar de radioprogramma's die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzonden vanuit Brussel.

Eind 2018 zullen de werken voor de uitbreiding van het depot van het Rijksarchief te Aarlen afgerond zijn. Op dat ogenblik zullen de collecties die worden bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert naar Aarlen worden overgebracht. Om de verhuis zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, zal de leeszaal in Saint- Hubert vanaf 1 maart 2018 enkel nog op donderdag geopend zijn.

23/02/2018 - Divers - Antwerpen - Beveren

Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren heeft met spijt in het hart afscheid genomen van de ouderdomsdeken (93!) onder onze vrijwilligers: Dora Kennivé-De Wilde. Dora zette zich jarenlang in voor onder meer de ontsluiting van de archieven van schepenbanken, een krak als ze is in paleografie.

In december 1843 werd het Spierekanaal ingehuldigd, waarmee de Schelde verbonden werd met de textielindustrie in Noord-Frankrijk. Het archief van de vennootschap die verantwoordelijk was voor de uitbating van het kanaal, is toegankelijk voor onderzoek in het Rijksarchief te Doornik. De eerste versie van de inventaris, uit 1952, werd volledig herwerkt.  

22/02/2018 - Publicaties - Onderzoek - Bergen

Zopas rolden in de drukkerij van het Algemeen Rijksarchief de akten van de studiedag Van Napoleon I naar Willem I, van het Franse Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen (1814-1815) van de persen.

21/02/2018 - Onderzoek - CegeSoma

Herdenkingsevenementen zijn integraal deel gaan uitmaken van onze hedendaagse samenleving.  Honderd jaar Groote Oorlog, de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo en zelfs de recente aanslagen in ons land kwamen reeds aan bod als thema voor herdenkingsplechtigheden. Herdenkingen zijn maatschappelijke belevingen die ons iets kunnen leren; niet alleen over de historische gebeurtenis waarvoor ze staan maar ook over de manier waarop de samenleving daarmee omgaat. Anders gesteld: hoe en met welke bedoelingen 'recupereert' het heden het verleden? Vandaag kan in dit verband nieuw onderzoek worden opgestart dankzij archief m.b.t. de herdenking van de vijftigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog dat de Koning Boudewijnstichting heeft geschonken aan het CegeSoma.  

21/02/2018 - Publicaties - CegeSoma

Nico Wouters, operationeel directeur van het CegeSoma, is co-editor van The Handbook of State-Sponsored History after 1945'. Met 45 hoofdstukken en ruim 50 auteurs is dit het eerste boek dat systematisch bekijkt welke rol staten spelen in de constructie van geschiedenis en herinnering.

De inventarisatie van het archief van de schepenbank van Mirwart (1551-1795) heeft verrassende ontdekkingen opgeleverd. Zo blijkt dat in het verleden documenten van de schepenbank vermengd geraakten met heerlijkheidsarchief van Mirwart. De inventaris die door een vrijwilliger werd opgesteld, bevat ook een persoons- en plaatsnamenregister.

Madeleine Jacquemin, archivaris bij het Algemeen rijksarchief, heeft een boek uitgebracht over de geschiedenis van de Forges de Clabecq, een van de belangrijke bedrijven uit de Belgische staalindustrie.

20/02/2018 - Evenementen - CegeSoma - Gent
Het kamp van Lokeren: de expo / het debat

Nog tot 14 oktober 2018 is in het Stadsmuseum van Lokeren een expo over het interneringskamp van Lokeren te bezoeken. In het kamp van Lokeren, het best gedocumenteerde 'zwartenkamp' in Vlaanderen, werden meer dan 20.000 (vermeende) collaborateurs vastgehouden. Het CegeSoma en het Rijksarchief te Gent werkten mee aan de wetenschappelijke ondersteuning van de expo en nemen deel aan het debat op 9 maart 2018 over de betekenis van interneringscentra zoals dat van Lokeren in een nationale en internationale context.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement