Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
09/11/2018 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling 14-18: Namen bezet en bevrijd

Van 27 juli tot 11 november 2018 organiseren het Rijksarchief te Namen en de vzw Archives Photographiques Namuroises de tentoonstelling Namen bezet en bevrijd - Een fotogetuigenis (1914-1920). Op de tentoonstelling zijn talrijke onuitgegeven foto’s van Namen te zien uit de periode van de Duitse bezetting tot en met de herdenking van de bevrijding in 1920. Vrije toegang van dinsdag tot vrijdag van 9.00u tot 16.30u. De expo is ook te bezoeken op zaterdag 10 november 2018 en op zondag 11 november 2018, telkens van 9.00u tot 16.00u.

Sinds 2018 zijn circa 240.000 individuele dossiers – goed voor 650 strekkende meter archief – over de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog raadpleegbaar in het Algemeen Rijksarchief. Ze vormen een onuitputtelijke bron van onderzoek en werpen ligt op de strijd voor erkenning die duizenden Belgen na de oorlog hebben gevoerd.         

06/11/2018 - Archiefbeheer - ARA
Richtlijnen voor gegevensbescherming in archiefdiensten

De EAG (European Archives Group) heeft richtlijnen uitgewerkt voor de implementatie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in archiefdiensten. De richtlijnen geven basisinformatie en praktisch advies over de uitdagingen waarmee archivarissen geconfronteerd worden bij de toepassing van de AVG in de archiefsector. De richtlijnen zijn bestemd voor alle overheids- of privéorganisaties die archief bewaren: nationale/rijksarchieven, regionale en gemeentearchieven, musea, bibliotheken, stichtingen, … Het gaat om een work in progress, dat kan worden verbeterd en uitgebreid in functie van feedback vanuit de archiefsector. Momenteel zijn de richtlijnen enkel beschikbaar in het Engels. Het is de bedoeling om in de loop van 2019 ook versies in onder meer het Nederlands, Frans en Duits ter beschikking te stellen.

Iedereen is wel bekend met de 404 HTTP response code, die aangeeft dat de webpagina die je had opgevraagd niet meer beschikbaar is. Dit is op zijn minst frustrerend, maar duidt ook op een onderliggend probleem: dagelijks gaat veel interessante informatie op het web verloren. Het Rijksarchief en de andere partners binnen het onderzoeksproject PROMISE buigen zich over deze problematiek. Het project werkt een federale strategie uit voor het archiveren van het Belgisch web.

05/11/2018 - Evenementen - CegeSoma
Publicaties over de Groote Oorlog aan het eind van de herdenkingen: Balans en vooruitzichten

Op 19 november 2018 nodigt het CegeSoma je uit om mee de balans op te maken van vier jaar van herdenkingen rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België. Boeken en tijdschriften hebben de voorbije jaren nieuwe onderzoeksperspectieven geopend. Het CegeSoma wil je graag laten kennismaken met een aantal van deze publicaties (en hun auteurs), waarvan sommige de rechtstreekse neerslag vormen van onderzoeksprojecten binnen het Rijksarchief. Dé gelegenheid om in debat te treden met specialisten van de Groote Oorlog uit de drie taalgemeenschappen van ons land!

01/11/2018 - Digitalisering - Onderzoek - ARA

Via de zoekrobot van het Rijksarchief kan je meer dan 6.000 foto's over de Eerste Wereldoorlog raadplegen. Alle aspecten van 'de Groote Oorlog' komen erin aan bod: de invasie, de militaire operaties aan het IJzerfront, de Belgische regering in Sainte-Adresse, de collaboratie- en weerstandsnetwerken, de bevrijding, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren,… De inventaris waarin alle beschrijvingen van deze foto's zijn opgenomen – en die maar liefst 602 bladzijden telt! – , is nu ook verschenen.

30/10/2018 - Digitalisering

Het Rijksarchief bewaart een enorme collectie kaarten en plattegronden, waarvan sommige meer dan 500 jaar oud zijn. Meer dan 112.000 exemplaren werden reeds gedigitaliseerd, en ruim 78.000 daarvan kunnen digitaal geraadpleegd worden in de leeszalen van het Rijksarchief. Via Cartesius zijn ca. 32.000 kaarten bovendien online toegankelijk.

29/10/2018 - Archiefbeheer - ARA

Om de selectie en overbrenging van overheidsarchieven naar het Rijksarchief in goede banen te leiden, stelt de instelling archiefselectielijsten op. Tot voor kort moesten de selectielijsten op de website van het Rijksarchief opgezocht worden in tabellen, maar deze tabellen hebben nu plaats gemaakt voor een handig zoekscherm. De nieuwe zoekfunctie is in de eerste plaats ontwikkeld met het oog op een betere dienstverlening naar ambtenaren en archiefvormers toe, maar betekent ook efficiëntiewinst voor het Rijksarchief zelf.

In oktober 2018 werd opnieuw een aanzienlijk volume zgn. Afrika-archief overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Sinds 2016 heeft een dynamisch team, dat zijn kamp heeft opgeslagen in de archiefruimtes van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, al meer dan 2,5 km Afrika-archief geordend, geïnventariseerd, herverpakt en verhuisd.

Het kasteel van Annevoie was drie eeuwen lang in handen van de familie de Montpellier, nadat deze het had verworven van de familie de Halloy. Het archief van de familie de Montpellier d'Annevoie en aanverwanten (1587-1983), dat lange tijd in het kasteel werd bewaard, is nu raadpleegbaar in het Rijksarchief te Namen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement