Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
26/04/2024 - Evenementen - Doornik - Bergen
Studiedag – Oorlogsschade 1940-1945 en wederopbouw. Problematiek en bronnenvalorisatie

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Die vernielingen waren het gevolg van militaire acties in de periode 1940-1944 (gevechten en bombardementen), sabotagedaden door het verzet, opeisingen door de bezetter of plunderingen door de oorlogvoerende legers en door burgers. Deze studiedag die het Rijksarchief Bergen samen met het Mons Memorial Museum organiseert, wil de problematiek rond oorlogsschade en wederopbouw onder de loep nemen, en dit op basis van het rijke archiefbestand dat hierover wordt bewaard in het Rijksarchief Bergen.

Oorlogsschade 1940-1945 in vijf Henegouwse steden: expo - boek - studiedag

Het belang van oorlogsschadearchief gaat veel verder dan WO II. Het geeft ook duiding bij de vooroorlogse periode en bij de wederopbouw. Dat is niet anders voor de oorlogsschadedossiers uit Henegouwen, nu gevaloriseerd in een expo, een studiedag én een boek.

21/04/2024 - Evenementen - Kortrijk
Erfgoeddag - zondag 21 april 2024: Thuis in het Rijksarchief Kortrijk

Het Rijksarchief Kortrijk zet zijn deuren wijd open tijdens Erfgoeddag 2024. Hét moment om een exclusieve blik achter de schermen te krijgen en zo de geschiedenis van het eeuwenoude gebouw en de kilometers archief die het huisvest te ontdekken!

21/04/2024 - Evenementen - Leuven
Erfgoeddag - zondag 21 april 2024: Thuis in het Rijksarchief Leuven

Ontdek achter de schermen van het Rijksarchief Leuven in de expo 'Huisraad in het archiefdepot' hoe inboedels van huizen een mooi beeld schetsen van hoe mensen zich in het verleden 'thuis' voelden. In een tweede Leuvense expo verken je de visie van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom (NMKL) op sociale huisvesting in Vlaams-Brabant.

21/04/2024 - Evenementen - Gent
Erfgoeddag - zondag 21 april 2024: Thuis in het Rijksarchief Gent

Op Erfgoeddag 2024 kan je in het Rijksarchief Gent een tentoonstelling bezoeken die licht werpt op middeleeuwse sporen van thuis en huiselijkheid, maar ook op de bijzondere collecties charters die na heel wat omzwervingen doorheen de geschiedenis vandaag ‘thuis’ zijn in het Gentse Rijksarchief.

18/03/2024 - Evenementen - Doornik - Bergen
Tentoonstelling – Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Vanaf de zomer van 1940, maar vooral na de bevrijding in september 1944, konden Belgische burgers die schade hadden geleden een herstelaanvraag indienen. De procedures die daarvoor waren uitgewerkt, hebben geleid tot de aanmaak van een gigantische hoeveelheid dossiers. De tentoonstelling wil een illustratie bieden van de rijkdom van deze dossiers en van hun belang voor vele domeinen van de geschiedenis. Vijf steden in en rond Henegouwen krijgen bijzondere aandacht: Charleroi, La Louvière, Bergen, Saint-Ghislain en Doornik. Deze keuze wordt gerechtvaardigd door de omvang van de schade die deze steden hebben geleden, voornamelijk in mei 1940 en de lente van 1944.

In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!

28/09/2023 - Evenementen - Aarlen
Lezing in Rijksarchief Aarlen: Autopsie van een scriptorium. Perkament voor de productie van documenten en boeken in de abdij van Orval

Uit welke huiden werden de manuscripten vervaardigd die in de middeleeuwen in Orval werden bewaard? Was er doorheen de tijd een evolutie in de keuze van de dragers? Kunnen verschillen worden gevonden tussen de handschriften die ter plaatse werden gemaakt en deze die de abdij verwierf door aankoop of schenking? Kan een verband worden gevonden tussen de materiële kenmerken of de inhoud van de boekwerken en het type huid dat werd gebruikt? Tot zover enkele van de vragen die aan bod zullen komen tijdens deze herfstlezing in het Rijksarchief Aarlen.

18/09/2023 - Evenementen
Een nieuwe blik op oude kaarten: workshop (VOLZET) en boekvoorstelling

Hou je klaar om dinsdagnamiddag 10 oktober in het CegeSoma interactief aan de slag te gaan met oude kaarten! Na een korte intro die je wegwijs maakt in een aantal belangrijke aspecten van historisch GIS zal je zelf, op je eigen laptop, een oude kaart 'georefereren' en kan je deelnemen aan een groepsdiscussie. Na de workshop (max. 20 deelnemers - VOLZET) volgt de boekvoorstelling (max. 60 deelnemers) van het pas verschenen Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie. Meld je vanaf nu aan!

23/06/2023 - Evenementen - Namen
Eerbetoon aan de Naamse fotograaf Pierre Dandoy

Het Rijksarchief Namen bewaart sinds 2014 de archieven van de humanistische fotograaf Pierre Dandoy (1922-2003). Logisch dus dat er vanuit het Rijksarchief Namen stukken in bruikleen worden gegeven voor drie tentoonstellingen die hulde brengen aan deze sleutelfiguur uit Namen, die 20 jaar geleden overleed. Dé gelegenheid om het atypische werk van deze kunstenaar te (her)ontdekken!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement