Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuw boek over de Boelwerf herdenkt het einde van de Belgische scheepsbouwindustrie

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/01/2020 - Publicaties - Rijksarchief te Beveren

Sinds 1995 bewaart het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een van de koninginnenstukken van de bedrijfsarchieven van Vlaanderen: het archief van de Boelwerf, de voormalige scheepswerf in Temse. De voorbije jaren heeft het Rijksarchief inspanningen gedaan om het Boelwerfarchief te ontsluiten en bekend te maken bij het brede publiek. Naar aanleiding van het faillissement van de Boelwerf precies 25 jaar geleden presenteren het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren en de maritieme erfgoedvereniging Op Stoapel de gelegenheidspublicatie Made in Belgium by Boelwerf.

De sluiting van de scheepswerf in Temse was niet alleen een dramatische gebeurtenis voor talrijke werknemers, maar betekende ook het einde van de Belgische scheepsbouwindustrie.

Na de succesvolle publicatie Boelwerf in beeld (2014), waarbij de focus lag op de rijke fotocollectie van het bedrijf, is zopas een waardige opvolger verschenen. Made in Belgium by Boelwerf betreft een co-uitgave van de vzw Op Stoapel en het Rijksarchief.

Het boek is opgevat als een echte encyclopedie van de bouwnummers. Alle schepen (en watergebonden constructies) die bij Boelwerf gebouwd werden, passeren chronologisch de revue. Van elk schip wordt onder meer de naam, het bouwnummer, het type, de afmetingen, het laadvolume, het motortype, de eigenaar en het jaar van oplevering vermeld. Naast deze basisgegevens verstrekt het boek extra historische info en leuke weetjes over menig schip.

Ter voorbereiding van de publicatie werd grondig speurwerk verricht in de originele bouwlijsten en in talrijke andere reeksen van het Boelwerfarchief, bewaard in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren. Het luxueus uitgegeven boek wordt ingeleid door een beknopte bedrijfsgeschiedenis en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen van Boelschepen, waarbij wederom in ruime mate geput werd uit de foto- en plannencollecties van het Rijksarchief.   

Bestellen?

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement